شوک نفتی کشورهای فقیر را نابود میکند
- 1401/03/18 15:36:33
- 0 نظر
- 559
- منبع : تسنیم
- کد خبر : 492395
بهگزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از بلومبرگ، کشورهای درحالتوسعه بیشترین آسیب را از شوک نفتی در سال جاری میلادی دیدهاند. بسیاری از این کشورها وابسته به واردات سوخت هستند، بنابراین ترکیب قیمت بالای جهانی، ضعف ارزهای داخلی و رقابت کشورهای ثروتمند دارای اقتصادهای رو به بهبود از همهگیری کرونا، ضربه بیشتری به آنها میزند.
قیمت بالای سوخت، تورم در کشورهایی را که از قبل با افزایش قیمت مواد غذایی روبرو بودند تشدید میکند که باعث ناآرامی و اعتراض شهروندان خواهد شد. دولتهای دموکراتیک این کشورها میدانند این مسئله یکی از اصلیترین عوامل از دست دادن محبوبیت و قدرت است.
سریلانکا، لائوس، نیجریه و آرژانتین از جمله اقتصادهای نوظهور در آسیا، آفریقا و امریکای لاتین هستند که طی هفتههای گذشته شاهد صفهای طولانی در پمپبنزینها بهخاطر کمبود سوخت بودهاند.
بسیاری از دولتها بر سر دوراهی قرار گرفتهاند که آیا با افزایش یارانهها و پایین آوردن مالیات جلوی بالا رفتن تورم را بگیرند و منابع مالی دولت را کاهش دهند، یا اجازه دهند قیمت سوخت افزایش یابد و خطر عصبانیت مصرفکنندگان و کسبوکارها را به جان بخرند.
این بحران نتیجه دو عامل بهبود تقاضا پساز همهگیری کرونا و تحریمهای روسیه بهخاطر حمله به اوکراین است که جریان جهانی انرژی مخصوصاً به اروپا را مختل کردهاست. قیمت نفت خام برنت به حدود 120 دلار در هر بشکه رسیده است، یعنی 70 درصد بالاتر از متوسط قیمت در سال گذشته میلادی.
در بین اقتصادهای در حال توسعه، سریلانکا و پاکستان بیشترین آسیب را از افزایش قیمتها دیدهاند. سریلانکا از صندوق بینالمللی پول، چین، ژاپن و هند برای پرداخت هزینه واردات سوخت کمک خواسته است و از خطوط هوایی که به این کشور پرواز میکنند خواسته سوخت کافی برای بازگشت داشته باشند.
افزایش تورم و قیمت سوخت پاکستان را هم با بحران اقتصادی مشابهی مواجه کرده و این کشور هم درخواست کمک از صندوق بینالمللی پول کردهاست.
در جنوب شرق آسیا، میانمار و لائوس با کمبود بنزین و دیزل مواجه هستند. دسترسی محدود به دلار در میانمار باعث شده خریداران نتوانند هزینه واردات سوخت را پرداخت کنند. بنزین در این کشور سهمیهبندی شدهاست.
آفریقا هم ضربه سختی خوردهاست. کنیا، سنگال، آفریقای جنوبی و حتی نیجریه که خود تولیدکننده نفت است، گزارش کمبود سوخت را دادهاند.
بخشی از مشکل به بهبود تقاضا پساز همهگیری کرونا و آغاز فصل سفر و رانندگی در نیمکره شمالی برمیگردد. طبق گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا، ذخایر بنزین در منطقه نیویورک به پائینترین رقم از 2017 رسیدهاست.
در برخی کشورهای فقیرتر، تاثیر افزایش قیمت نفت شدیدتر بودهاست. صورتحساب واردات سوخت در این کشورها به اقتصاد آسیب رسانده و عرضه داخلی را ضعیف کردهاست. بنابراین واردات نفت برای آنها گرانتر از قبل شدهاست.
انتهای پیام/10
نظرات
- 0 نظر