مهر گزارش میدهد؛
چرا دولت دنبال افزایش یارانه نقدی است؟
- 1401/02/04 10:46:33
- 0 نظر
- 311
- منبع : مهر
- کد خبر : 485097
به گزارش فبنا، یارانه نقدی یکی از سیاستهایی است که حدود دو دهه است مورد توجه سیاستگذاران قرار گرفته است. اجرای این سیاست در اواخر دهه هشتاد و اوایل دهه نود به اوج خود رسید. هرچند در سالهای ابتدایی این سیاست، آمارها از کاهش فقر مطلق و ضریب جینی حکایت داشتند، ولی یارانههای نقدی به مرور با افزایش تورم تأثیر خود را از دست داد. نمودار ضریب جینی زیر به وضوح تأثیر بالای اعطای یارانه نقدی بر کاهش ضریب جینی و اختلاف طبقاتی را در سالهای ابتدایی دهه نود نشان میدهد.
علاوه بر ضریب جینی، استفاده از نسبتهای درآمد (مخارج کل) دهکهای بالایی به دهک میانی یا به دهک اول نیز بیانگر نحوه توزیع متغیر درآمد در بین گروهها یا دهکهاست. کاهش این نسبتها (دهکهای بالایی توزیع به دهکهای پایین توزیع) به معنی بهبود توزیع برای متغیر مورد نظر (مثلاً درآمد) است. طبق آمار نسبت مخارج کل دهک نهم به مخارج کل دهک اول، برابر 2/ 5 است؛ یعنی مخارج سالانه دهک نهم کمی بیش از 5 برابر مخارج دهک اول است.
به طور قطع اگر سیاستهای پولی و کنترل تورم در مسیر درستی باشد پرداخت یارانه اثر مثبت خود بر بازتوزیع عادلانه ثروت در جامعه را حفظ خواهد کرد.
از همین رو مدتی است مسئولین دولت سیزدهم افزایش یارانههای نقدی را در برنامه دارند. اوایل سال جاری، حجت الله عبدالملکی، وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی از افزایش سه برابری یارانههای نقدی در سال 1401 خبر داده بود. دولت هم در لایحه بودجه سال آینده بودجه یارانههای نقدی و معیشتی به صورت تفکیک شده نیاورده و در مجموع 73 هزار میلیارد تومان منابع برای پرداخت یارانههای نقدی در نظر گرفته است.
در این شرایط، این سوال به وجود میاید که حد بهینه یارانههای نقدی، به گونهای که رفاه حداقلی جامعه حداکثر شود و موجب کاهش اختلاف طبقاتی شود، چقدر است؟
در این راستا، مرکز پژوهشهای توسعه و آیندهنگری یا همان بازوی پژوهشی سازمان برنامه و بودجه، در روزهای گذشته پژوهشی را انجام داد.
برای ارزیابی اثرات اجرای پرداخت یارانه نقدی جدید بر شاخصهای توزیع درآمد، چهار گزینه سیاستی در نظر گرفته شده است. این چهار گزینه عبارتند از:
1) پرداخت یارانه نقدی جدید سرانه و ماهانه 70 هزار تومانی به خانوارهای دهکهای اول تا حداکثر مخارج کل دهک پنجم شهری: در این سناریو به هر خانوار شهری در دهکهای اول تا پنجم بهطور سرانه مبلغ 70 هزار تومان یارانه نقدی جدید پرداخت خواهد شد. بررسیها نشان میدهد که میانگین مخارج کل خانوارهای شهری پس از اعطای یارانه نقدی جدید افزایش خواهد یافت. تحت این سناریو نسبت مخارج دهک نهم به دهک اول کاهش مییابد. این تغییر کاهشی در نسبت مخارج دهک نهم به دهک پنجم به میزان خیلی کمتری دیده میشود. برآیند اثرات اعمال این سیاست، کاهش نسبتهای نابرابری است که میتوان آن را در افزایش ضریب جینی مشاهده کرد. بهطوری که ضریب جینی از 365/ 0 به 348/ 0 کاهش خواهد یافت؛ یعنی با اعمال این سیاست، نابرابری کاهش مییابد.
2) پرداخت یارانه نقدی جدید سرانه و ماهانه 70 هزار تومانی به خانوارهای دهکهای اول تا حداکثر مخارج کل دهک هفتم شهری: این سناریو از نظر مبلغ پرداختی مانند سناریوی اول بوده اما از نظر تعداد خانوارها، سطح پوشش از پنج دهک اول به هفت دهک افزایش یافته است. در این سناریو به هر خانوار شهری در دهکهای اول تا هفتم بهطور سرانه مبلغ 70 هزار تومان یارانه نقدی جدید پرداخت خواهد شد. بر اساس برآوردهای این مقاله، میانگین مخارج کل خانوارهای شهری پس از اعطای یارانه نقدی جدید افزایش خواهد یافت. تحت این سناریو نسبت مخارج دهک نهم به دهک اول کاهش مییابد. این تغییر کاهشی در نسبت مخارج دهک نهم به دهک پنجم به میزان خیلی کمتری دیده میشود. برآیند اثرات اعمال این سیاست، کاهش نسبتهای نابرابری است که میتوان آن را در افزایش ضریب جینی مشاهده کرد، بهطوری که ضریب جینی از 365/ 0 به 347/ 0 کاهش خواهد یافت؛ یعنی با اعمال این سیاست، نابرابری کاهش مییابد.
(3) پرداخت یارانه نقدی جدید سرانه و ماهانه 90 هزارتومانی به خانوارهای دهکهای اول تا حداکثر مخارج کل دهک پنجم شهری: این سناریو از نظر سطح پوشش یا خانوارهای مشمول دریافت یارانه مانند سناریوی اول بوده ولی میزان یارانه پرداختی به 90 هزار تومان افزایش یافته است. در این سناریو به هر خانوار شهری در دهکهای اول تا پنجم بهطور سرانه مبلغ 90 هزار تومان یارانه نقدی جدید پرداخت خواهد شد. بر اساس محاسبات این مطالعه، پس از اعمال این سناریو، میانگین مخارج کل افزایش مییابد. با اجرای این گزینه سیاستی، نسبت مخارج دهک نهم به دهک اول کاهش مییابد. این تغییر کاهشی در نسبت مخارج دهک نهم به دهک پنجم به میزان خیلی کمتری دیده میشود. برآیند اثرات اعمال این سیاست، کاهش نسبتهای نابرابری است که میتوان آن را در افزایش ضریب جینی مشاهده کرد، بهطوری که ضریب جینی از 365/ 0 به 344/ 0 کاهش خواهد یافت؛ یعنی با اعمال این سیاست نابرابری کاهش مییابد.
(4) پرداخت یارانه نقدی جدید سرانه و ماهانه 110 هزارتومانی به خانوارهای دهکهای اول تا حداکثر مخارج کل دهک پنجم شهری: این سناریو از نظر سطح پوشش یا خانوارهای مشمول دریافت یارانه مانند سناریوی اول بوده اما میزان یارانه پرداختی به 110 هزار تومان افزایش یافته است. در این سناریو به هر خانوار شهری در دهکهای اول تا پنجم بهطور سرانه مبلغ 110 هزار تومان یارانه نقدی جدید پرداخت خواهد شد. پس از اعمال این سناریو، میانگین مخارج کل افزایش مییابد. با اجرای این گزینه سیاستی نسبت مخارج دهک نهم به دهک اول کاهش مییابد. تغییر کاهشی در نسبت مخارج دهک نهم به دهک پنجم به میزان کمتری خواهد بود. ضریب جینی نیز از 365/ 0 به 339/ 0 کاهش خواهد یافت؛ یعنی با اعمال این سیاست نابرابری کاهش مییابد.
در پایان این پژوهش نتیجه گرفته میشود نتایج حاصل از اعمال تمامی چهار سناریو حاکی از آن است که نسبتهای مخارج دهکها و ضریب جینی همگی کاهش خواهند داشت، اما میزان کاهش برحسب سناریوهای مختلف، متفاوت است. بررسی نتایج نشان میدهد که به غیر از نسبت مخارج دهک نهم به دهک پنجم، بیشترین تغییرات کاهشی مربوط به سناریوی چهارم است. از سوی دیگر، در این سناریو بیشترین میزان سرانه یارانه جدید یعنی 110 هزار تومان برای دهکهای اول تا پنجم در نظر گرفته شده است. بنابراین چنانچه بودجه کافی برای کل پرداخت این سناریو در دسترس باشد، این سناریو در اولویت اول قرار خواهد گرفت.
نظرات
- 0 نظر