معاون وزیر اقتصاد خبر داد؛
عبور نقدینگی از 5100 هزار میلیارد تومان
- 1401/05/30 22:02:00
- 0 نظر
- 261
- منبع : مهر
- کد خبر : 534464
به گزارش فبنا، عباس حسینی معاون بانک و بیمه و شرکتهای دولتی وزارت اقتصاد در نشست خود با خبرنگاران گفت: در حوزه هدایت نقدینگی و مشکلات وصول مطالبات مواردی وجود دارد که این موضوعات برای وزارت اقتصاد نیز حائز اهمیت است به طوریکه 3 حوزه مهم سیاست گذاری برای وزارت اقتصاد در حوزه بانکها شامل شفافیت، عدالت و گسترش آن و حمایت از تولید تبیین شده است.
وی ادامه داد: مجموع تسهیلات شبکه بانکی باید در راستای حمایت از تولید باشد به گونهای که جوابگوی رفع نیاز مردم باشد.
نقدینگی از 5100 همت عبور کرد
به گفته حسینی شاخصهای بانکی در خردادماه امسال نشان میدهد نقدینگی از 5100 همت عبور کرده است. همچنین 5800 همت مانده کل سپرده بانکی است که 5000 همت آن ریالی است و مابقی ارزی است و 4400 همت مانده تسهیلاتی است که تا پایان خرداد پرداخت شده و 83.2 درصد از مانده سپردهها به عنوان تسهیلات خرد به مردم پرداخت شده است.
معاون وزیر اقتصاد ادامه داد: مانده تسهیلات غیر جاری بانکی نیز حدود 362 همت است که 8.1 درصد تسهیلات غیر جاری به کل تسهیلات بانکی است.
وی با اشاره به مصرف تسهیلات پرداختی گفت: متوسط خرج شدن این تسهیلات به گونهای است که حدود 5 درصد از کل تسهیلات پرداختی کشور در بخش کشاورزی ،33 درصد در صنعت ،5 درصد در ساختمان و 10 درصد در بخش بازرگانی و الباقی در بخش خدمات که حدود 33 درصد است .11 درصد نیز مربوط به خانوارهاست که تسهیلات خرد میگیرند.
حسینی ادامه داد: طی دو ماهه امسال 377 همت تسهیلات از سوی بانکها پرداخت شده که مدت مشابه پارسال 274 همت بوده که نزدیک 40 درصد رشد پرداخت تسهیلات بانکی دیده میشود. همچنین 105 درصد سپردههای قرض الحسنه در 2 ماهه امسال به عنوان تسهیلات تخصیص داده شده است.
این مقام مسئول اظهار کرد: اقداماتی در راستای شفافیت برای نخستین بار در دولت سیزدهم انجام شد که از جمله آنها شفافیت صورتهای مالی و عملکرد شرکتها بوده که برای نخستین بار شاهد انتشار این گزارشها بودیم.
وزارت اقتصاد شفافیت در نظام بانکی را کلید زد
وی ادامه داد: طی مکاتباتی که در برج 8 پارسال با بانکها انجام شد، انتشار لیست ابر بدهکاران را درخواست کردیم به طوریکه با توجه به مشکلات قوانین موجود تلاش بسیاری برای تنظیم و انتشار گزارشهای مالی بانکهای دولتی انجام شد و بانکهای دولتی مکلف به اطلاع رسانی شدند.
حسینی تصریح کرد: در ادامه این روند، بانک مرکزی نیز پای کار آمد و گزارشهای سه ماهه فهرست تسهیلات و بدهکاران بانکها بر اساس قانون منتشر کرد به این صورت که بانکها اطلاعات خود را به بانک مرکزی ارائه میدهند و پس از بررسی و مغایرت سنجی، این اطلاعات منتشر شد.
وی اظهار کرد: همین بحث انتشار گزارشهای مالی بانکها شامل شرکتهای دولتی نیز میشود چراکه بیش از 60 درصد از منابع بودجه کشور را به خود اختصاص میدهند.
معاون وزیر اقتصاد خاطرنشان کرد: در بانکها هیچ گاه یک نسخه از قرارداد به مشتری داده نمیشد اما با تکلیف این مقررات به بانکها مقرر شد یک نسخه از قراردادهای بانکی در قالب قرارداد الکترونیکی به مشتری ارائه شود.
به گفته این مقام مسئول با آغاز هفته دولت، صورتهای مالی حسابرسی شده بانکهای دولتی در راستای شفافیت صورتهای مالی منتشر خواهد شد.
وی با اشاره به تسویه بدهی کارخانهها گفت: تا پایان سال 1400 امکان تسویه بدهی کارخانجات استمهال شد و در عین حال برای خانوارهای آسیب دیده از کرونا تسهیلات 10 میلیون تومانی تخصیص یافت که مورد استقبال قرار گرفت همچنین در برج 8 مکاتباتی که با شبکه بانکی و وزارت صمت صورت گرفت درخواست شد به هیچ وجه فرایند تملیک واحدهای تولیدی انجام نشود که با همراهی دستگاهها در راستای حمایت از تولید انجام شد.
پرداخت متوسط 35 میلیون تومانی تسهیلات بدون ضامن
حسینی ادامه داد: جلسهای برای اولین بار در 28 دی ماه پارسال با حضور رئیس جمهور با حضور مدیران شبکه بانکی برگزار شد که در آن بحث تسهیل پرداخت تسهیلات خرد مورد توجه قرار گرفت که در کمتر از دو روز بعد از این دستور رئیس جمهور در وزارت اقتصاد عملیاتی شد و تا دو هفته قبل از بابت تسهیلات خرد 594 هزار و 871 نفر از این تسهیلات استفاده کرده اند که نزدیک به 21 همت است. به طوریکه سرانه پرداخت این تسهیلات نیز بطور متوسط 35 میلیونتومان است. روند اعطای تسهیلات به سمتی حرکت کرد که موضوع تضامین بر اساس ابزارهای مختلفی بتواند جایگزین ضامن کارمند رسمی باشد.
وی با اشاره به موضوع تسهیلات ازدواج گفت: از روز اولی که قانون تصویب شده تا به امروز، کل تسهیلات ازدواج نزدیک به 14 میلیون نفر بوده است که در قالب 258 همت وام قرض الحسنه تخصیص یافته است که 373 هزار و 917 نفر به مبلغ بیش از 51 همت از ابتدای امسال تا به امروز از طریق شبکه بانکی تسهیلات وام ازدواج دریافت کرده اند.
وی ادامه داد: تمام کسانی که برای وام ازدواج ثبت نام کرده اند و پرونده آنها در بانکهای تحت پوشش وزارت اقتصاد هستند و آماده پرداخت است، در هفته دولت این وام بطور کامل پرداخت خواهد شد.
حسینی همچنین با اشاره به وام فرزند آوری گفت: تا 29 مرداد بالغ 373،418 نفر وام قرض الحسنه فرزند آوری نیز دریافت کرده اند که رقمش در حدود 11 همت است.
معاون وزیر اقتصاد گفت: در زمینه فروش اموال مازاد بانکها از نیمه دوم پارسال حدود 3,300 میلیارد تومان سهام و 3,400 میلیارد تومان اموال مازاد و در مجموع 6,700 میلیارد تومان از اموال بانکها واگذار شده است. در یکساله دولت این عدد به 8،200 میلیارد تومان افزایش پیدا کرده که با تثبیت مدیریتها و مصوبات مجامع بانکها میتوان انتظار داشت تا پایان امسال حجم واگذاری اموال مازاد بانکها افزایش یابد.
منع بانکها از سفته بازی
وی اظهار کرد: مجموعهای از سیاستها و راهبردها در وزارت اقتصاد برای شبکه بانکی از جمله هدایت منابع، انضباط مالی، سیاست خود تنظیمی و توجه به مباحث فناورانه در شبکه بانکی تدوین و تبیین شد.
حسینی با اشاره به ممانعت از ورود بانکها به فعالیتهای سفته گرایانه خبر داد و گفت: در عین حال وصول مطالبات آنها نیز با شاخصهای اندازه گیری در وزارت اقتصاد نیز تدوین و ابلاغ شده است؛ در بحث سفته و برات الکترونیکی در شبکه بانکی نیز اقدامهای مؤثری صورت گرفت که مردم را نسبت به تأمین سفته کاغذی از بیرون شعبه بانکی و مخارج بیهوده بی نیاز کرده است و به اندازه مبلغ مورد درخواست برای ضمانت، سفته صادر میشود.
وی ادامه داد: صندوق بیمه حوادث ساختمان و حوادث طبیعی نیز در وزارت اقتصاد تعیین تکلیف و مقررات و ساختار سازمانی آن تدوین و تبیین شده است؛ در صنعت بیمه در پایان سال 1400 کلاً 34 شرکت بیمهای فعال و 1395 شعبه در سراسر کشور وجود داشت که 115 همت حق بیمه صادر شده است.
حسینی با اشاره به سرانه حق بیمه گفت: در سال 1400 این سرانه به یک میلیون و 354 هزار تومان افزایش پیدا کرده است که این رقم در سال 99 مبلغ 750 هزار تومان بوده است.
بهبود 2 پلهای رتبه بیمه ایران
وی ادامه داد: با این شرایط رتبه بیمه ایران در منطقه از 5 به 3 ارتقا پیدا کرده است.
معاون وزیر اقتصاد گفت: 65 همت خسارت از سوی بیمه پرداخت شده به طوریکه ضریب خسارت در صنعت بیمه 56.4 درصد است؛ در بیمه نامههای زندگی 18 هزار میلیارد تومان صادر شده که رشد 45 درصدی دارد همچنین سهم بیمههای زندگی 15 درصد است که باید به بیش از 20 درصد افزایش یابد.
حسینی گفت: سهم حق بیمههای صادره به تولید ناخالص داخلی کشور حدود 1.87 درصد است که باید به 7 درصد افزایش یابد.
وی با اشاره به پوشش بیمه زائران اربعین گفت: نرخ پوشش حق بیمه برای زائران اربعین 18٫500 تومان تعیین شده است که بدون تغییر نسبت به حدود سه سال قبل است.
حسینی با اشاره به بهبود نسبی کفایت سرمایه بانکها از طریق افزایش سرمایه 35 همتی برای بانکهای دولتی گفت: از طریق تبصره 18 بودجه امسال واگذاری سهام و سهم الشرکه بانکها این افزایش کفایت سرمایه انجام خواهد شد به عنوان مثال در بانک قرض الحسنه مهر ایران افزایش سرمایه به 5 همت انجام شده است و در پست بانک نیز افزایش سرمایه 30 تا 40 درصدی را امسال خواهیم داشت.
وی گفت: بهبود نسبت کفایت سرمایه برای بهبود اصلاح ساختار بانکها دنبال میشود بطوریکه از محل نقدی و هم از محل واگذاری سهام و سهم الشرکه کم نظیر و منحصر به فرد است.
معاون وزیر اقتصاد ادامه داد: در زمینه ناترازی بانکها نیز در صورت همکاری بازار سرمایه میتوان تحولی مناسب در زمینه واگذاری اموال بانکها خواهیم داشت از جمله واگذاری پتروشیمی شازند از طریق گروه سرمایه گذاری بانک ملی دنبال میشود همچنین 12 پیشنهاد برای حل مشکل ناترازی بانکها ارائه شده از جمله وصول مطالبات بانکها از دولت در کنار اموال مازاد آنهاست.
به گفته حسینی یکی دیگر از اقدامهای اصلاحی که دنبال میشود موضوع اصلاح قوانین بانکی است.بطور مثال در بانک توسعه صادرات ایران با مجموعهای از قوانین صحبت میکنیم که بر سایر حوزههای تجارت نیز تسری دارد اما قوانین بانکی این موارد را از هم تفکیک نمیکند لذا مقرر شد اقدامات برای تفکیک قوانین موجود میان بانکهای تخصصی، تجاری و قرض الحسنه و غیره انجام شود.این وضعیت در بانک قرض الحسنه مهر باعث شده تا سقف وام این بانک تا 5 برابر افرایش یابد.
طراحی سامانهای برای انتشار اطلاعات شرکتهای دولتی
حسینی گفت: سامانهای طراحی شده که تمام اطلاعات شرکتهای دولتی و وابسته به نهادهای عمومی در آن ارائه شده است به طوری که جمع آوری صورتهای مالی، هیأت مدیره ها و گزارش عملکردی آنها در آن سامانه امکان بارگذاری داشته و امکان گزارشگیری خواهد داشت. در کدال نیز بطور عمومی، صورت مالی 298 شرکت دولتی و در سال 99 به 231 شرکت افزایش یافت و سال قبل برای اولین بار اطلاعات 132 شرکت مربوط به نهادهای عمومی منتشر شد و الان هم 165 صورت مالی بر روی سامانه بارگذاری شده که همزمان با هفته دولت، در اولین روز دولت در کدال منتشر خواهیم کرد.
حسینی افزود: مقرر شد تمام بانکهای دولتی تابعه وزارت اقتصاد یک میز خدمت در هفته دولت داشته باشند. در دو هفته ایام بزرگداشت دولت، مقرر شده رئیس شعبه در محل میز خدمت مستقر و پاسخگوی مردم باشد از طرفی تمام کسانی که بدهکار شبکه بانکی هستند اگر اصل و فرع تسهیلات معوقه را در این مدت پرداخت کنند، از بخشش جرایم برخوردار خواهند شد.
وی گفت: برای حمایت از بیماران پروانهای نیز در نظر داریم در شبکه بانکی تسهیلات مناسبی تخصیص داده شود تا از این طریق به درمان این بیماران کمک شود.
این مقام مسئول با اشاره به مناسبت هفته دولت گفت: در هفته دولت اگر برای اخذ بیمه نامه یکساله شخص ثالث مراجعه شود جرایم قبلی ناشی از عدم اخذ بیمه الزامی بیمه مذکور بخشیده میشود همچنین بیمه ایران نیز به عنوان بزرگترین شرکت بیمهای کشور خدماتی را در هفته دولت از جمله بیمه نامه عمر با 30 درصد تخفیف، بیمه نامه حوادث انفرادی با تخفیف 25 درصد و بیمه نامه رشته اموال 20 درصد و غیره ارائه خواهد داد.
وی اظهار کرد: مانده تسهیلات پرداخت شده به دانش بنیانها در اردیبهشت امسال 71 همت بوده که با رشد 100 درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل است.
معاون بانک و بیمه و شرکتهای دولتی وزیر اقتصاد در برابر پرسش خبرنگارمهر پیرامون اینکه آیا بانکها از نرخ ترجیحی در سپردهها استفاده میکنند؟ گفت:
به گفته حسینی هرگونه نرخ سود سپرده بانکی و یا بین بانکی و ارزی در مواجه با بازار سرمایه میبایست به تناسب هرکدام بررسی کرد و هم اکنون نهاد ناظر بانکی مدت هاست نرخ سود بین بانکی را کمتر از 21 درصد هدایت و کنترل میکند.
در شبکه بانکی نیز بررسی صورتهای مالی و نرخ تمام شده پول نشان میدهد هم اکنون با نرخ کمتر از 18 درصد دنبال میشود.
وی در پاسخ این پرسش مهر که چه سیاستی برای ارتقای سطح رضایتمندی بیمه گذاران از شرکتهای بیمه گر در موعد دریافت خسارت تبیین شده، عنوان کرد: وزارت اقتصاد از تسریع و تسهیل و بهبود سطح رضایتمندی مردم در خدمات بیمهای بطور کامل حمایت میشود در مجمع سندیکای بیمه گران نیز اعلام کرده ایم که صنعت بیمه بتواند مردمی شود.بطوریکه از فعالان صنعت بیمه خواسته شده در جهت مردمی کردن و افزایش سطح رضایتمندی و تسریع در پرداخت به موقع وجوه خسارت از طریق اعمال اصلاحات در آئین نامه بیمه، گام برداند که هم اکنون این اصلاحات در حال بررسی و تدوین است.
نظرات
- 0 نظر