آمار بالای مرگ قناتها در سه شهرستان استان مرکزی
- 1400/10/20 08:38:46
- 0 نظر
- 349
- منبع : ایسنا
- کد خبر : 468290
وی درخصوص علت غیرفعال شدن تعدادی از قنات ها افزود: خشکسالی در سنوات اخیر و حفر بی رویه چاه های مجاز و غیرمجاز از جمله دلایل این مهم بوده است، در حال حاضر حدود 7400 چاه مجاز و حدود 4 هزار چاه غیرمجاز در سطح استان وجود دارد که برداشت های بی رویه از این چاه ها در مرگ قنات ها تاثیر گذاشته است.
مدیر آب و خاک جهادکشاورزی استان مرکزی بیان کرد: بیشترین قنات در سطح استان در شهرستان شازند با 363 رشته، اراک با 300 رشته و ساوه و خمین هستند و بیشترین مرگ قنات ها در مناطقی بوده که حفر چاه ها بیشتر بوده است. در مناطقی مثل شازند، تفرش، آشتیان چون امکان حفر چاه زیادی ندارند، قنات ها کمتر تحت تاثیر قرار گرفته اند اما در اراک، ساوه و زرندیه حفر بیش از اندازه چاه و در نتیجه بیشترین مرگ قنات ها اتفاق افتاده است.
کوهدانی بیان کرد: برای قنوات منابعی از محل اعتبارات ملی و استانی وجود دارد، عمده اعتبارات، اعتبارات ملی است و از طریق استانی این اعتبارات محدود است، اما وضعیت اعتبارات و تخصیص اعتبارات پاسخگوی نیاز استان نیست. طول قنوات استان 3600 کیلومتر است که هزینه متوسط احیای هر متر قنات 700 هزار تومان برآورد می شود. در مجموع سالیانه حدود 25 میلیارد تومان به استان برای این مهم اختصاص می یابد که با این میزان اعتبار می توان سالانه حدود 30 کیلومتر را احیا کرد که در مقایسه با 3600 کیلومتر زمان زیادی برای احیای این قنوات لازم است.
وی ادامه داد: پس از احیای قنات، نگهداری آن هم اهمیت دارد اما متاسفانه کشاورزان این مهم را رها کرده و آن را وظیفه دولت می دانند لذا ممکن است بعد از گذشت چند سال مجبور به احیا و لایروبی شویم که نمونه این مهم در گذشته مشاهده شده است.
کوهدانی در خصوص مشکلات قنوات گفت: کاهش سطح آبهای زیرزمینی به علت خشکسالی، احیای مجدد قنات ها و عدم رعایت حریم از سوی کشاورزان، ساخت و سازهای انجام گرفته در محدوده قنوات در محدوده شهرها یا بافت مسکونی روستاها و کمبود اعتبارات عمرانی نسبت به حجم بالای کار و... از جمله مشکلات در این خصوص است که سبب آسیب به قنوات می شود.
نظرات
- 0 نظر